31 Temmuz 2010 Cumartesi

Osteopatik Manuel Terapi

Dr. A.Taylor Still

                                                     Osteopati Eğitimi

 
1864 – 1874 yılları arasında menenjit epidemisini takiben Amerikan doktorlarından Dr. Andrew Taylor Still klasik tıp eğitiminin dışında farklı tıbbi teoriler geliştirmiştir. Kendisi hastalık tedavisinde gereksiz ilaç kullanıldığını ve tedavinin hastalıktan bağımsız olarak izole olarak hastaya göre yapılması gerektiğini savunmuştur. Bu fikirleri bilim çevresi tarafından alaya alınmıştır. Fakat kendisi fikirleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmiştir. Hastalarında aldığı iyi sonuçlar onun American School of Osteopathy okulunu kurmasını sağlamıştır. 1892 ‘den sonra 2 yıllık Osteopati okulları açılmıştır. İlerleyen yıllarda osteopati uygulamaları çok fazla artmıştır.


Osteopati holistik bir tedavi yaklaşımıdır. Tedavide vucut bir bütün olarak değerlendirilir. Kas, eklem ve omurgaya yönelik bütüncül bir yaklaşımı vardır. Osteopatide yalnızca hastanın ağrısının olduğu bölgeye konsantre olunmaz. Vücudun tüm sistemlerinin dengesini sağlamaya yönelik olarak manuel bir tedavi yaklaşımı içinde hareket edilir.

Tüm vücudumuzu saran fasial dokunun herhangi bir yerinde oluşan kısıtlılık doku çekimi ile problemin olduğu bölgeden çok uzakta ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir. Asıl problemin olduğu bölgedeki fasial kısıtlılığın yeri bulunup tedavi edilmez ise hastanın ağrıyan bölgesinin kalıcı olarak iyileştirilmesi de mümkün olamamaktadır. Örneğin omurganın alt bölgesine gelen bir travma bir süre sonra doku çekimi nedeniyle geçmeyen baş ağrılarına ve ya karaciğerdeki bir disfonksiyon boyun veya omuz ağrısına neden olabilmektedir. Klasik tedavi yaklaşımında omurga ve omuz tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedavi yaklaşımı bazen etkili olurken bazen etkili olamamaktadır. Osteopatik yaklaşımda ise karaciğer ve omurgadaki limitasyonlar ve disfonksiyonlar giderilmeye çalışılır. Osteopati tedavisi sonuçlardan çok nedenleri tedavi etmeye çalışan bir yaklaşımdır.

Yurtdışında tıp doktorları veya fizyoterapistlerin 4-5 yıl süren bir eğitimden sonra osteopat olmalarını sağlayan osteopati okulları bulunmaktadır. Avrupa ve Amerikadaki osteopati eğitimi çok farklılık göstermektedir. Osteopati eğitimi ve osteopati mesleği bir çok ülkede tanınmamakla birlikte osteopati mesleğini icra eden kişi sayısı gittikçe artmaktadır. Türkiyede de Enstitümüz dışında osteopati eğitimi veren kurumlar bulunmaktadır. Uygulamalar farklı olmasına karşın osteopati eğitiminde aşağıdaki konular konusunda eğitim almış olmak gerekmektedir;


1- Fonksiyonel Osteopati (Parietal Osteopati)
2- Cranio-sakral Osteopati
3- Visseral Osteopati
4- Miyofasial integresyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder