1 Ağustos 2010 Pazar

Osteitis pubis

Osteitis pubis ; hala nedeni tam bilinmeyen simfiz pubisteki inflamatuar lezyondur .


özellikle futbolcular olmak üzere sporcularda kasık bölgesinde görülen aşırı kullanım sakatlıklarından biridir.



bu hastalığın nedenleri başlıca 4 ana maddede toplanır:



1-Hastalık, sporcunun anatomik yapısından kaynaklanır.

2-Sporcunun yere basış şekli çok önemlidir.. Pubis hastalığı ayağı içeri basan sporcularda daha fazla görülür.

3-Antrenmanlardaki aşırı yüklenmeler hastalıkta etkili olur. Eğer sporcu sezon öncesi yapılan çalışmalara hazır ve kuvvetli gelmezse aşırı yüklenmede hastalık oluşur.

4-Pubis hastalığına yakalanan sporcu, yeterince dinlenmeden ve tam iyileşmeden ağır antrenmalara maruz kalırsa hastalık nüks eder.



Pubik kemiği ayırmaya zorlayan kuvvetler ve overuse sonucu geliştiği düşünülmektedir. Pubis bölgesi kas yapışma yeri olarak oldukça zengindir. Sürekli tekrarlayan burulma, burkulma ve gerilme hareketleri sonucu simfiz üzerinde litik lezyonlar başlar. Hastalık daha çok ani ve çok tekrara dayalı aktivite yapan futbol, buz hokeyi, basketbol gibi spor branşlarında faaliyet gösterenlerde görüldüğü gibi atletlerde ve yürüyüşçülerde de görülebilir.



Uyluk iç yan kaslarının kasığa yapıştığı bölgede ağrı ile karakterizedir. Bu bölgede hem karın kasları hemde uyluk içyan kasları kasık ta pubis isimli kemiğe yapışırlar. Tendon hasarı yanında asıl olarak pubis kemiği içinde ödem gözlenir.



Erkeklerde kadınlara oranla 5 kat daha sık görülür..

Kendini kasıkta ağrı ve simfiz pubis üzerinde hassasiyet şeklinde gösterir. Ağrı daha çok ünilateraldir ve erkeklerde skrotuma doğru yayılım gösterir.



Osteitis pubis başlangıç döneminde ağrı , özellikle antrenman sonrası ağrılar ile seyreder.



Hastalar klinik olarak kasıklarında belli belirsiz ağrı hissetmeye başlarlar. Düz koşu sırasında sporcular ağrı hissetmezler. Ama sporcular ani dönüşlerde, sprintlerin ilk çıkış anında, istasyon çalışmasındaki sıçramalarda, şut çalışmalarında ağrıyı daha yoğun hissederler. Sprintin çıkış anında sporcu “sanki arkadan birinin tuttuğunu hisseder” ve bu tutma hissi sporcunun % 100 performans göstermesine ağrı izin vermez.



Maç sırasında genellikle 60-70. dakikadan itibaren hastanın ağrıları artar. Ağrılar maç akşamı daha da şiddetlenir ve hasta gece yatakta dönerken ağrıyla uyanır. Birkaç gün sporcu istirahat eder ve hiçbir şikayeti kalmamış hisseder. Düz koşu yapar ağrısı gene olmaz sporcu antrenmanlara çıkar ve sprint, beşe ikiler, şut çalışmalarında gene ağrılar hisseder.



Yani sporcu ne zaman kasık kuvvetini ve kasık esnekliği kullanmaya ihtiyaç duysa sporcunun kasık ağrıları terar sporcuya rahatsızlık vermeye başalar. Sporcuların bir kısmı ağrısının olduğunu kimseye anlatamaz, sporcu düz koşu yapar, “sakat insan düz koşu yapamaz” gibi gelir .



daha sonra sporcu ağrısı olduğuna insanları inandıramaz ve sporcunun sıkıntısının psikolojik olarak olduğu söylenmeye başlanır.

zamanla antrenman sırasında da ağrı oluşturur.İlerlemiş durumlarda mekik çalışması, hapşırma vs gibi karın kası zorlamalarında da ağrı oluşur…



erkeklerde prostat ameliyatları sonrası, kadınlarda mesane ve üretral cerrahi sonrasıda gelişebilir .



Tanı için MR oldukça yararlıdır. Bölgedeki diğer olası hastalıkları ekarte etmek oldukça önem taşır…..Teknisyum 99 ile yapılan kemik sintigrafisi tanıyı destekler.



Tedavisinde öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilir. Tedavisi genellikle konservatiftir.



bu hastalığın tedavi prensipleri şunlardır :



1- İstirahat mutlaka şarttır.

Osteitis pubis asıl tedavisi istirahattir. Ancak sporcunun en az 8-10 hafta istirahat etmesi gerekir.



2-fizik tedavi motaliteleri tatbik edilir.



3-NSAI ilaçlar verilir.



4- egzersiz programında kasık kuvvetlendirmeler ve germe egzersizleri yaptırılmalıdır.



5- İnatçı ve kronikleşmiş durumlarda bölgeye enjeksiyon uygulanarak tedavi yoluna gidilir. İnjeksiyondan sonra birkaç gün istirahat ihmal edilmemelidir. İnjeksiyonlarda mesane perforasyonu ve abdominal kaviteye injeksiyon mümkün olabileceği için dikkatli olunmalıdır. ..Aynı zamanda kasığa yapılacak enjeksiyonların da sporcuların iyileşme süresini kısaltması açısından etkisi vardır.



6- çok çok ilerlemiş vakalarda cerrahi yolla tedavi de yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder